Jakon

  • Cena:50,00 Kč
     
  •   
     
Jakon
Jakon
Jakon
 
 
Jakon je rostlina, která je často vyhledávaná pro své jedlé hlízy. Hlízy mají vynikající křehkou chuť, jsou vhodné i pro diabetiky. Konzumují se syrové, vařené nebo se dají přidávat do salátů.

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ
Jde o vytrvalou bylinu, v našich klimatických podmínkách jednoletou. Rostlina dosahuje výšky až 2 metrů, je celá chlupatá, světle, nebo tmavě
zelená, často nafialovělá. Lodyhy jsou čtyřhranné a hojně olistěné vstřícnými listy sytě zelené barvy. Vyjímečně se na vrcholech lodyh objevují drobné žluté až oranžové květy. Plodem jsou nažky, které
se u nás tvoří minimálně.
Jakon má dva druhy hlíz: první, nápadně připomínající topinambury, slouží k dalšímu množení, druhé tzv. kořenové, vyrůstají po 5–20 ve svazku.
Mají nepravidelně vřetenovitý až kulovitý tvar a dosahují v průměru hmotnosti 0,2–0,5 kg, ale také až 2 kilogramy. Ty mají slabou, šedozelenou až fialovou pokožku a křehkou chruplavou a šťavnatou
dužninu nasládlé chuti a bílé, krémové a někdy až nafialovělé barvy. Dužnina velmi snadno tmavne a vysychá. Zatímco u brambor je zásobní látkou polysacharid škrob, u jakonu je to především inulin, což
je chemickou povahou fruktan. Jeho výhodou je, že v množství 30–80 g se spotřebovává organismem bez nároků na inzulin. Proto se kořenové
hlízy dají použít v prevenci proti diabetu a obezitě a také k léčení těchto stavů. Hlízy jakonu se pojídají obvykle syrové jako
zelenina. Nařezané se přidávají do zeleninových salátů, kterým dodávají charakteristickou chuť i konzistenci. Lze je však i tepelně zpracovat vařením nebo pečením. V Andách se často strouhají a přes kousek látky se vymačkává sladký, osvěžující nápoj, který se zahušťuje do tmavě hnědého
sirupu nebo kostek zvaných chaucca. Velmi dobré zkušenosti jsou u nás se sušením hlíz ve formě křížal, nebo chipsů. Lodyha s mladými listy se upravuje vařením jako zelenina.
V našich klimatických podmínkách je jakon plodinou především drobných pěstitelů. K jeho množení je vhodné použít oddenkových hlíz, které
necháme přezimovat podobně jako jiřiny. Výsadba se provádí v polovině května a hlízy se sklízejí po prvních podzimních mrazících. K urychlení vegetace je možno jakon také předpěstovat a rostliny vysazovat na stanoviště tehdy, když dosahují výšky 15–25cm. Sklizené hlízy často snadno pukají a vysychají, proto je třeba urychleně je zpracovat, nebo odpovídajícím způsobem uložit.


Velikost kontejneru: 9x9 cm
Nyní není skladem, v nabídce bude opět od května 2018.
 
 
Jakon 
Jakon 
 
Máte nějaký dotaz na toto zboží? Neváhejte a zeptejte se nás.
*
 
 
*

(zadejte prosím výsledek z důvodu ochrany proti zneužití)
 
Přihlásit
Zapomněli jste heslo?
Zadejte Váš e-mail a přihlašovací údaje Vám budou zaslány na Vaši e-mailovou adresu zadanou při registraci.


Košík je prázdný

Poslední navštívené zboží
Rychlé vyhledávání
Facebook
Reklamace

Pro bližší informace o postupu reklamace klikněte na odkaz: Reklamace

 
 
 
© Květinářství u Františka